Spicy Shrimp Biryani


Ingredients:

• 450g Nagwa Shrimp (Peeled & Deveined Ready to Cook Tail-on)

• ¼ tsp Red Chili Powder

• ½ tsp Salt

• 2 Cups Basmati Rice

• 1 Chopped Onion

• 2 Chopped Tomatoes

• 2 Minced Garlic Cloves

• ½ tsp Turmeric

• 2 Cinnamon Sticks

• 1 tbsp Ginger, Grated

• ½ Cup Yoghurt

• 2 tbsp Oil

• 5 Cardamom


Spices:

• ½ tsp Turmeric

• ½ tsp Red Chili Powder

• 1 tbsp Biryani Masala

• ½ tsp Ground Coriander

• 2 tsp Salt


Preparation:

• In a bowl, marinate Nagwa shrimp with turmeric, chili powder, and salt for 15 min.

• In a pot of water over medium heat, boil the rice with cardamom and cinnamon sticks for 10 minutes, then drain it.

• In a pan, heat oil over medium heat and sauté the onion until soft, and add garlic, ginger, tomatoes, yogurt, and spices.

• Add the marinated Nagwa shrimp and cook for 2–3 min until fully cooked.

• Layer the rice and shrimp mixture in a pot, cover, and steam on low heat for 5 min.

• Pour the mixture onto a plate, garnish with fresh coriander, mint leaves and serve.

برياني الروبيان الحار


  • المقادير:
  • 450 غرام روبيان نقوة (مقشر، جاهز للطبخ مع الذيل)
  • ¼ ملعقة صغيرة فلفل أحمر حار
  • ½ ملعقة صغيرة ملح
  • 2 كوب أرز بسمتي
  • 1 بصل مفرومة
  • 2 طماطم مفرومة
  • 2 فص ثوم مفروم
  • ½ ملعقة صغيرة كركم
  • 2 عيدان قرفة
  • 1 ملعقة كبيرة زنجبيل مبشورة
  • ½ كوب زبادي
  • 2 ملعقة كبيرة زيت
  • 5 حبات هيل


توابل:

  • ½ ملعقة صغيرة كركم
  • ½ ملعقة صغيرة فلفل أحمر حار
  • 1 ملعقة كبيرة بهارات البرياني
  • ½ ملعقة صغيرة كزبرة مطحونة
  • 2 ملعقة صغيرة ملح


طريقة التحضير:

  • في وعاء، تبلي روبيان نقوة بالكركم، الفلفل الحار، والملح لمدة 15 دقيقة.
  • في قدر من الماء على نار متوسطة، اسلقي الأرز مع الهيل وأعواد القرفة لمدة 10 دقائق، ثم صفيه من الماء.
  • في مقلاة، حمي الزيت على نار متوسطة، وقومي بتقليب البصل حتى يذبل, ثم أضيفي الثوم، الزنجبيل، الطماطم، الزبادي والتوابل.
  • أضيفي روبيان نقوة المتبل واطبخيه لمدة 3–2 دقائق حتى ينضج تماماً.
  • ضعي الأرز واخلطيه بالروبيان في قدر، غطيه، واتركيه على نار هادئة لمدة 5 دقائق.
  • قدمي الخليط مزيناً بالكزبرة الطازجة والنعناع في طبق، ثم قدّميه.

Copyright @2025 NAQUA - All Rights Reserved.